Voi hitto sentään!

Tämän päivän  hesarin mieleipide palstalta napattua (toivottavasti en riko kovin montaa lakia tekemällä näin, mutta digi-lehden lukemiseenkin tarvitaan käyttäjätunnukset...)

"Vakavarainen Espoon kaupunki on kaikessa hiljaisuudessa pidentämässä hoitotyöntekijöittensä työpäivää. Kyse on kunnallisten työntekijöiden virkaehtosopimuksen alaisista hoitajista.

Ruokailla ei vastedes saa enää työaikana, vaan jokainen päivä pitenee puoli tuntia. Muutos toteutetaan työntekijäryhmä kerrallaan, ajan kanssa, mitä ilmeisimmin henkilöstön joukkovoiman eliminoimiseksi.

Vastustus on kova. Kuka meistä haluaisi vuositasolla noin kolme viikkoa lisäaikaa työpaikalla samaa pientä korvausta vastaan? Pidennetty työpäivä on jo voimassa muun muassa kotihoidossa ja yritystyöterveydenhuollossa.

Seuraavaksi ovat vuorossa koulu- ja neuvolaterveydenhoitajat. Terveydenhoitajille järjestetään ns. kuulemistilaisuus, mutta se lienee pelkkä lainmukainen velvoite.

Viime aikoina on puhuttu paljon hoitajien huonosta palkkauksesta ja työntekijöiden jaksamisesta. Näinkö Espoon kaupunki kannustaa hoitajiaan jaksamaan ja viihtymään työssään? Tilastojen mukaan Espoossa on nyt suosituksiin nähden 23 terveydenhoitajan vajaus.

Tämäkö on kaupungin keino hoitaa pienipalkkaisten alojen työvoimavajausta? Yksinkertaista, mutta lyhytnäköistä.

Päätös vaikuttaa varmuudella työntekijöiden lojaalisuuteen ja asenteisiin työnantajaa kohtaan. Työpäivän piteneminen vaikeuttaa myös pienten lasten äitien ja isien arkea.

Miten vanhemmat ehtivät viemään lapsensa päiväkotiin tai hakemaan sieltä, kun se jo nykyisellään on usein minuuttipeliä?

Espoo markkinoi itseään lapsiystävällisenä kaupunkina ja nyt kuitenkin vie hoitajavanhemmilta ja heidän lapsiltaan puoli tuntia yhdessäoloaikaa jokaisesta työpäivästä.

Entä sitten ikääntyvät työntekijät? Auttaako pidennetty päivä jaksamaan hyvin ja pitkään työelämässä, kun jo nykyisellään alalla on uupumisia ja pitkiä sairauslomia eikä yksinomaan ikääntyvillä hoitajilla?

Osa-aikatyö tai vuorotteluvapaa ei useinkaan ole mahdollista jo pelkästään palkan pienuuden vuoksi. Espoon kaupunki käyttää nyt siekailematta hyväkseen vahvemman oikeutta.

Laillinen teko varmasti on, mutta onko se moraalinen? Sen jokainen päättäköön itse oman arvopohjansa mukaan."

CARLA KAASALAINEN

PIRKKO AUVINEN

SATU PERMI


Että tällä tavallako minunkin tulevaisuudessani? Ei voi muuta kuin päätään pyöritellä... laillista kaikki varmaan on, mutta mihin on kadonnut moraali?