Pakkohan minunkin on purhaa hoitoalan työntekijänä tuntojani tämän hetkisestä työtaistelustamme.

Olemme työpaikalla ihmetelleet ja pohtineen hoitajien palkkasovitteluiden etenemistä ja erityisesti uusi erityislaki-ehdotelma on saanut meidät kaikki takajaloillemme. Juuri luin Hesarin nettisivuilta, että lakiehdotus menee eduskuntaan huomenna ja sen tarkoituksena on puuttua Tehy:n työtaisteluun ja "turvaamaan potilaiden terveys ja hyvinvointi". Pakkohan minun on myöntää, että irtisanoutumiset vaikuttaisivat nimenomaan juuri potilashoitoon; mihin muuhunkaan. Mutta pakkolain läpimeno aiheuttaisi hoitoalalle tilanteen, jossa meilölä ei enää ole minkäänlaisia keinoja ajaa asiaamme. Suojatyö on asia erikseen ja sen me kaikki olemme hyväksyneet (vaikkakin sen myötä lakkoilu on sinällään turha painostamiskeino). Mutta asia on aivan toinen, jos hoitajat irtisanouduttuaan sakkojen tms. uhalla joutuu tekemään työtä. Ja Suomea kutsutaan sivistysvaltioksi... Millä muulla alalla palkkakiistat ovat menneet tälle tasolle? Kun lääkärit lakkoilivat, niin asia painettiin villaisella ja palkat nousi (silloin hoitohenkilöstö oli palkankorotuksien puolella ja tuki heidän taisteluaan). Ei silloin lehdissä reposteltu, että kuinka minun maijani ei nyt saa hoitoa tai keskoset ja vanhukset kuolevat osastoille kun he eivät saa hoitoa. Ymmärrän se, että hoitajilla on moraalinen velvollisuus pitää huolta potilaistaan, enkä usko että yksikään hoitaja IKINÄ irtisanoutuu mielellään tai jättäisi potilaan hoitamatta. Mutta onko moraalista tehdä alipalkattuna henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä, polttaa itsensä piippuun aiheuttaa perheelle harmaita hiuksia kun yriotetään miettiä, milloin saataisiin yhteinen loma jne.?

Työtaistelu on mennyt ohitse pelkästä työtaistelusta. Tällä hetkellä koko touhussa on kyse Vanhasen ja kataisen kasvojen menetyksestä. He eivät ottaneet vakavasti Tehy:n uhkauksia tai siis lupauksia ja nyt he ovat hämillään sormi suussa kun he tajuavatkin, että kyllä suomalainen nainenkin osaa vaatia ja ottaa tarvittavat askeleet, jotta vaatimuksiin vastattaisiin. En yhtään ihmettele, jos tämän seurauksena hallitukselle esitettäisiin epäluottamuslause ja hallitus kaatuisi. Itseasia minä henkilökohtaisesti toivon sitä! Montako vaalilupausta nykyinen hallitus on pitänyt? minullöa on sellainen hämärä muistikuva, että molemmat keskusta ja kokoomus olivat hoitohenkilöstön palkankorotusten puolella. He varmaan sitten unohtivat se, että hoitajat ovat palkkakuopassa...

Luulen, että Jos pakkolaki menee läpi, niin jossain vaiheessa huomataan, että uutta henkilökuntaa ei kouluttaudu vastaamaan henkilökuntatarvetta. Kuka hullu menisi opiskeleman alaa, menisi töihin alalle jossa töihin on mentävä tai muuten saat pallon jalkaan ja kahleet käteen. Koska Tehy:llä ei ole minkäänlaisia painostuskeinoja palkankorotusvaatimuksia ajaessa, niin vaikka saisimmekin nyt hyväksyttävän palkankorotuksen, niin kuoppa tulee eteen ennemmin tai myöhemmin uudelleen. Jos kerran hoitohenkilöstöstä on niin suuri pula, niin viimeistään tässä vaiheessa nimenomaan pitäisi puuttua työn alapalkkaisuuteen, sillä pommi räjähtää jossain vaiheessa kun tajutaan, että suuret ikäluokat eläköityvät ja henkilökuntaa vajetta paiukkaamaan ei yksinkertaisesti vain ole. Se tulee olemaan käännekohta yksityisen puolen palkkauksissa. Kunnat eivät saa henkilökuntaa, mutta yksityisellä palkat eivät ole yhtä sidottuja.

On mielenkiintoista huomata kuinka työtaistelun yhteydessä ollaan puututtu ihmisten perustuslaillisiin oikeuksiin. onko perustuslain vastaista pakottaa ihminen töihin? Ne 10% henkilökunnasta, jota jätettäisiin automaattisesti pois kaikesta työtaistelun piiristä (tehon-, leikkausosastojen-, lasten tehon yms) sitoutuvat alalle valmistuttuaan siihen, että heidät voidaan pakottaa periaatteessa töihin vaikkeivat he sillä hetkellä alan työtä tekisikään.

Kun tarkastelen oman työpaikkani itrisanoutumisvalmisteluja, niin aika vähällä olemme päässeet. Tai oikeammin asia on hautunut ja kukaan ei ole nostanut sitä pöydälle. Ei ennen kuin aivan viime päivinä. Minun työyksiköstäni ilmeisesti ainakin kaksi (12 sairaanhoitajasta) ovat valmiita irtisanoutumaan jos siihen mennään (tosin perusterveydenhuollossa irtisanoutumiset ovat yleensäkin matalaa luokkaa sillä niillä ei ole niin merkitystä suuressa mittakaavassa). Suuri osa on tehyläisiä ja siten kieltäytyvät ylitöistä, vuorojen vaihdoista yms. Mutta meilläkin työnantaja antaa "täydennyskoulutusta", jonka myötä osastomme sairaanhoitajat joutuisivat tekemään laboratoriohoitajien työt ja ottamaan oman työnsä ohella kaikki labranäytteet. Aiheeseen saama koulutus lasketaan tuntien määrässä yhden käden sormilla. Saapa nähdä miten käy. Koulutukseen olemme velvollisia osallistumaan, mutta kun suoritamme näytön jonka kautta saamme luvan näytteitä ottaa niin voimme sanoa, että emme saamallamme koulutuksella kykene suorittamaan näytteenottoja.

En tiedä... Aikamoinen soppa tämäkin on. Odotan tulosta mielenkiinnolla ja pelolla. Toivon vaan, että päätöksiä saadaan aikaan suuntaan tai toiseen. Mutta aika näyttää.